Dişler Neden Çapraşık Olur?
- Diş eksikliği gibi durumlarda
- Genetik özelliklerden dolayı
- Büyüme çağında ortodonti tedavisinin ihmalinden dolayı
- Büyüme döneminde olan alt çene veya üst çene geriliğinde,
- Süt dişlerinin erken çekimine bağlı (çok çürümüş süt dişi erken tedavi edilmezse ve erken çekilirse alttan gelen dişlerin yeri korunmadığı için çapraşıklığa sebep olabiliyor) olarak çapraşıklıklar meydana gelmektedir.
7-15 yaş arası erken çocukluk döneminde düzenli olarak olarak diş hekimi ve ortodonti kontrolünde bulunması gerekmektedir. Erken çocukluk döneminde gerçekleşen ortodontik problemler çok daha çabuk tedavi edilmektedir.
Metal Diş Telleri Nedir?
Genellikle “geleneksel diş telleri” de denir, metal diş telleri iki temel bileşene sahiptir. Bunlar dişe uygulanan metal braket ve dişlere baskı uygulamak ve sonuçta bunları hareket ettirmek için braketlerden geçirilen bükülebilir metal teldir. Bu metal diş telleri çoğu çocuk hastanın tercih ettiği bir yöntemdir.
Metal Diş Telleri, Braketler ile Sabit Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedaviler söz konusu olduğunda, seçim yapabileceğiniz birçok farklı seçenek vardır. Ortodontik braketler, modern ortodontik uygulamalarda en fazla kullanılan tedavi şeklidir. Ortodontik tedavilerde ideal sonuçların edilmesi için hasta uyumu çok önemlidir. Braket yapımında metal, seramik ve plastik materyaller gibi farklı tip materyaller kullanılmaktadır. Fiziksel özelliklerinin iyi olması, kimyasal aşınmaya dirençli olması ve ekonomik avantajları nedeniyle en çok kullanılan materyal, paslanmaz metal braketlerdir.
İdeal diş tellerinde olması gereken özellikler;
- Biyolojik olarak ağız içine uyumlu olmalı
- Maliyeti uygun olmalı
- Yüksek korozyon (kimyasal aşınma) direnci olmalı
- Manyetik özellik taşımamalı
- Braket ve ark teli etkileşiminde sürtünme olmamalı
- Uygun sertlikte olmalı.
- Ağız içinde lekelenme ve renk değişimine dirençli olmalı
- Plak birikimine karşı dirençli olmalı
- Hastanın estetik taleplerini karşılamalı
Kaç Farklı Tip Metal Diş Teli Vardır?
Modern ortodontide kullanılan 4 tip metal braket mevcuttur;
- Paslanmaz çelik braketler
- Kobalt-krom braketler
- Titanyum braketler
- Değerli metal braketler
Metal Diş Tellerini Neden Tercih Ederiz?
Metal diş tellerinin tercih edilmesindeki ilk etken şeffaf diş teli gibi diğer ortodontik tedavi yöntemlerine göre çok daha ucuz olmalarıdır. Metal diş teli fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine göre de değişiklik gösterir. Ucuz olmalarına karşın en hızlı tedavi yöntemlerinden biridir. Şeffaf diş tellerine göre hem dayanıklı, sağlam hem de kırılma ihtimali en düşük tedavi olması tercih edilmesindeki önemli etkenlerden bir diğeridir. Sadece estetik olarak metal rengi bazen hastalarımızı rahatsız edebilmektedir.
Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Metal diş teli taktırmak için ilk önce ortodonti uzmanı tarafından dişlerinizin muayenesinin yapılması gerekir. Yapılan muayene sonrasında ortodontik tedavi ihtiyaçlarınıza göre size en uygun tedavi şekli ve malzemesi ortodonti uzmanı tarafından belirlenecektir. Dentram Diş Kliniklerinde diş teli tedavisi Ortodonti uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın tarafından yapılmaktadır. Dr. Aylin Sezen Yalçın muayenenizi yaptıktan sonra, hangi diş tellerinin sizin için en uygun tedavi yöntemi olduğunu belirleyecek ve tedaviniz için size danışacaktır. Dişlerinizi ideal hizalamaya ve sizin için en ideal hareket ettirme yöntemine karar verecek ve tedavinize başlayacaktır. Aralarından seçim yapabileceğiniz farklı tipte ortodontik diş teli tedavileri vardır. Bu tellerden bazıları sizin tedaviniz için çok daha uygun olabilir.
Her Yaşta Diş Teli Takılabilir Mi?
Diş teli tedavisi ortodonti biçimlerinden biridir. Ortodonti tedavisinin herhangi bir yaş aralığı yoktur. Sürekli dişler ağızda çıktından sonra kemik sistemi sağlıklı her bireye ortodonti tedavisi yapılabilmektedir. Metal braket, seramik braket, şeffaf plak veya lingual tedavi diş hareketi bazlı tedaviler olduğu için her yaşta bireye uygulanabilir.
Dişler Düzgün Olsa da Çene Bozuklukları Gibi Durumlarda Diş Teli Tedavisi Uygulanır Mı?
Çeneleri düzeltmek, tel aracılığıyla olan bir tedavidir. Fonksiyonel ortodonti de; erken yaşta fark edilen vakalar, büyümenin yönünü değiştirebilecek ortodontik aygıtlarla desteklenerek tedavi ediliyor. Tedavi sırasında hem braketler kullanılırken hem de farklı yardımcı aygıtlar kullanılıyor. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi için 6 ayda bir düzenli ortodonti kontrolü yaptırmanızı önermekteyiz.
Metal Braketlerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Ağızda normalde birikenden çok daha fazla besin birikeceğinden ağız hijyeni son derece önemlidir. Buna bağlı olarak;
- Temizlik yapılması gereken ilk ve en önemli adımdır. Temizlik yapılmazsa diş eti iltihabı meydana gelir.
- Normalde diş temizliği için ayrılan sürenin 2 katına çıkarılması gerekir.
- Diş ipi kullanılmalıdır.
- Diş arası fırçası kullanılmalıdır.
- Ağız duşu kullanılmalıdır.
Metal Diş Tellerinde Günümüzde Ne Gibi Değişiklikler Olmuştur?
Geçmişte ortodontik tedavide kullanılan metal braketler çok kalın olduklarından estetik açıdan kabul edilmeleri zordu ve erişkin hastalarda kullanılamıyordu. Hastalar tarafından estetik kaygıya sebep olmaları, tercih edilmemelerindeki en büyük etkendi.
Bugünün metal braket ve diş telleri geçmişte olduğundan çok daha küçük ve daha az dikkat çekicidir. Yeni teknolojinindişleri daha hızlı tedavi etmesi ve çok daha az rahatsızlık vermesi, daha çok hasta tedavi etmemize olanak vermektedir. Metal diş teli lastikleri artık renkli olarak üretilmektedir. Çocuklar ve yetişkinler isteklerine göre tuttukları futbol takımının renklerini şeçebilir ve istedikleri renk kombinasyonlarını seçip, renkli diş teli takabilirler. Metal diş teli taktırmak, günümüzde her yaştan hastanın tercih ettiği bir tedavi şeklidir.
Dentram Diş Klinikleri Bağdat caddesi ve Levent kliniklerinde Ortodonti Uzmanımız ve kliniklerimizin direktörü Dr. Aylin Sezen Yalçın ve ekibi tarafından hastalarımıza en uygun tedavi seçeneği klinik muayene sonrasında hastalarımıza sunulmakta ve hastalarımızın tercihine göre ortodonti tedavileri yapılmaktadır.
Metal Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?
Her diş teli tedavisinde olduğu gibi metal diş teli taktırmanın da birkaç dezavantajı vardır. Bunlar;
- Fark edilen ve dikkat çeken bir görünüme sahip olması,
- Gizli tellere göre daha belirgin bir durumda olmaları,
- Tedavi sonuçlanana kadar çıkarılamaması,
- 1 – 2 sene süresince hiç çıkarılmadan ağızda kalması,
- Sert ve katı yiyecek tüketilmesini sınırlaması, asitli ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmayı gerektirmesi dezavantaj yaratan sebepler arasında gösterilebilir.
Metal Diş Teli Fiyatları Ne Kadardır?
Metal diş teli fiyatları için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Metal braketler ve şeffaf diş teli fiyatları için özellikle tedavinin süresine, uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli merkezlere yönelmeniz son derece önemlidir.