Blog > Diş Eti Hastalıkları > Diş Eti Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş Eti Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş eti hastalığı nedir?
Diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar) dişlerimizin etrafında yer alarak onları destekleyen dokularda meydana gelen iltihaplanmaya bağlı hastalıklardır. Genellikle dişlerin üstünde kalıcı olarak yerleşen ve bakterilerin neden olduğu plak tabakasından kaynaklanır.
Çoğu zaman acı ya da ağrıya sebep olmadığı için, ileri aşamaya gelene kadar fark edilmeyebilir. Bu nedenle, diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisinde düzenli diş hekimi kontrolü büyük önem taşımaktadır.
Diş eti hastalıklarının belirtileri
- Diş fırçalama sırasında kolayca kanayan diş etleri
- Normalden daha kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
- Dişlerden çekilmiş, uzaklaşmış diş etleri
- Sallanan veya birbirinden uzaklaşan dişler
- Dişlerin ısırma sırasında tam olarak birleşmemesi
- Sürekli ağız kokusu veya ağızda kötü bir tat olması
Diş eti hastalığının nedenleri
Diş eti hastalığı temelde yetersiz ağız hijyeninden kaynaklanır. Dişler üstünde oluşan bakteri tabakası yani bakteri plağı, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla yeterince temizlenmezse zamanla diş taşı (tartar) oluşumu ortaya çıkar. Böylece bakteriler dişin daha büyük bir kısmına ulaşır ve giderek daha derin bölgelere sızar. Diş etini dişlere bağlayan lifler giderek zayıflar ve periodontal cep adı verilen boşluklar meydana gelir. Hastalık tedavi edilmeden bırakılır ve ileri aşamaya gelirse dişi destekleyen kemiklere kadar ilerleme ve diş kaybına neden olma riski vardır.
Diş eti hastalığından korunmak için neler yapılmalı?
Diş eti hastalığını önlemenin en iyi yolu ağız/diş bakımına özen göstermektir. Bunun yanında, düzenli diş hekimi kontrolü de hastalığı erken aşamada teşhis eserek kolayca tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Diş eti hastalıkları herkeste görülebilmekle beraber, aşağıdaki faktörler hastalığa yakalanma riskini belirgin oranda arttırır:
- Sigara kullanımı
- Çapraşık dişler/ortodontik sorunlar
- Diyabet hastalığı
- Hamilelik
- Ağız/diş bakımında yetersizlik
- Eksik dolgular/çürükler