Blog > Diş Eti Hastalıkları > Diş Eti Sağlığı İçin Öneriler
Diş Eti Hastalıkları - Sağlıklı Diş Eti Nasıl Görünür?
Sağlıklı diş eti açık pembe renktedir. Sert kıvamlı, yüzeyi portakal yüzeyi gibi pürtüklü ve dişi sıkı bir şekilde sarar.
Hastalıklı diş eti nasıl görünür?
Kızarık, yumuşak kıvamlı, yüzeyi parlak, şişmiş ve hareketlidir.
Diş eti sağlığı neden bozulur?
Diş eti hastalıklarının ana nedeni kötü ağız hijyeni, diş yüzeylerinde biriken bakteri plağı ve bunun sonucu oluşan diş taşlarıdır. Sigara, diyabet, stres ve bireyin bağışıklık yanıtı gibi faktörler periodontal doku kaybında etkili unsurlar arasındadır.
Tartar (diş taşı) nasıl oluşur?
Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek, diş ve diş etleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Diş taşları bütün diş eti hastalıklarının etken faktörüdür.
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
İlk ve en kolay gözlemlenen belirti diş eti kanamasıdır. Fırçalama sırasında veya kendiliğinden oluşan diş eti kanaması, diş etinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet, diş etlerinde kaşıntı hissi, diş eti çekilmesi, sürekli ağızda oluşan kötü tat, koku, dişlerde sallanma ve dişlerin birbirinden uzaklaşmaya başlaması diş eti hastalığının belirtilerindendir.
Diş eti kanamasının nedenleri nelerdir?
Dişetleri kanıyorsa, kanamanın bulunduğu bölgede iltihap var demektir. Kanamaların nedeni, diş eti hastalığı sürecinde oluşan birtakım iltihapsal olaylar sonucunda, diş eti dokusunun beslenmesini sağlayan damarlanmanın ve damar yapısının bozulması sonucu damar içinde kalması gereken kan elementlerinin damar dışına çıkabilmesi sonucu gerçekleşir.
Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir?
Hastalık, sadece diş etinde ise, alt taraftaki kemiğe ilerlememişse iyi bir bakım ve ağız hijyeni ile sorun çözülür. Eğer diş etinin altındaki dokulara ulaşmışsa, bir diş hekimi vasıtasıyla bu bölgelerin temizlenmesi, hastalıklı olan dokuların sağlıklı hale getirilmesi gerekir.
Diş taşı temizliği zararlı mıdır?
Uygun aletler ile doğru biçimde yapıldığında diş taşı temizliği dişler için zararlı bir uygulama değildir. Diş taşı temizliği sırasında sadece dişlerinizin yüzeyinde birikmiş olan diş taşları, plaklar ve renkleşmeler temizlendiği için dişlerinizden herhangi bir kayıp olmaz.
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıkları, ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır. Ağız bakımı eksikliğine bağlı olarak gelişen diş çürükleri ve diş eti hastalıkları tabloyu ağırlaştırmaktadır.
Sigara kullanımı diş eti hastalığını etkiler mi?
Sigara kullanımının diş eti hastalığının şiddetini arttırdığı ve tedaviye karşı doku cevabını azalttığı bilinmektedir. Sigaranın kemik kaybını hızlandırdığı pek çok araştırma ile saptanmıştır.
Diş eti hastalığı genel sağlığı etkiler mi?
Diş eti hastalığına neden olan mikroorganizmalar ve ürettikleri zararlı maddeler, kalp hastalıkları, diyabet, solunum yolu ve akciğer hastalıkları ve düşük ağırlıklı doğum veya erken doğum riski gibi bazı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Genel sağlık durumu veya kullanılan ilaçlar diş eti hastalığını etkiler mi?
Diyabet, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar, hormonal değişiklikler gibi sağlık durumları ve kullanılan bazı ilaçlar diş eti hastalığını etkileyebilmektedir.
Diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde ne olur?
Diş eti hastalıkları tedavi edilmediği sürece ilerler ve hastalığın son aşamasında dişlerde sallanmalar ve diş kayıpları görülebilir.
Diş etleri neden çekilir?
Dişetleri genel olarak iki ana nedenle çekilebilir. Bunlardan ilki, sahip olunan diş eti hastalığının tedavi edilmeyip ilerlemesi sonucu oluşan çekilmelerdir. Diğer neden ise, daha çok ağız bakımına çok dikkat eden bireylerde yanlış/aşırı/sert fırçalama sonucu oluşabilir. Böyle hastalarda diş eti çekilmesine çoğunlukla, dişlerde aşınma ve hassasiyet tipinde durumlar eşlik edebilmektedir. Diş eti çekilmelerinin tedavisinde gerekliyse cerrahiye geçilir ve yumuşak doku greftleri uygulanabilir.
Periodontal tedavi (Diş eti tedavisi) ağrılı mıdır?
İşlemler sırasında lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı duyulmaz. Bazı işlemler sonucunda geçici olarak sızlamalar olabilir. Bu sızlamaların sebebi ise diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana çıkan kök yüzeylerindeki diş taşlarının kaldırılmasıdır.
Diş taşı temizliğini ne sıklıkta yaptırmak gerekir?
Yılda en az 2 kez, her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gitmekte yarar vardır. Bu kontroller esnasında gerekli görülürse diş taşı temizliği yapılabilir.
Periodontal hastalıklar tedavi sonrasında tekrarlar mı?
Periodontal tedavi sırasında ve sonrasında ağız bakımının iyi olması çok önemlidir. Eğer ağız hijyenine dikkat edilmezse, periodontal hastalık tekrarlar.
Dişlerimizdeki sinsi değişim; Ağız ve diş sağlığı dişlerimizin temiz, düzgün, sıralı yada bembeyaz olması ile tamamlanmaz.
Diş çürüğü olmadığından emin olsanız bile dişeti hastalığına yakalanmayacağınız anlamına gelmez.
Diş eti hastalığı iltihabı genellikle ağrısız olduğundan oldukça sinsi bir şekilde ilerleyebilir.
Diş eti hastalığınız varsa dişetleriniz;
- İtihaplı
- Hassas
- Kırmızı renkte
- Şiş ve kanamaya meyillidir
- Kemik ve diş etkilenmelerinde bu belirtiler tedavi edilebilir ve kalıcı zarar oluşmaz.
Diş eti hastalığının ileri şekli “Periodontitis” geliştiğinde çene kemiği ve dişler kalıcı zarara uğrayarak kayıplar yaşanır.
Diş Etlerinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız, randevu almak için tıklayınız.
Diş eti sağlığı için 7 önemli tüyo
- Diş ipi Kullanın
- Düzenli kontrol ve Diş taşı temizliği yaptırın
- Sigarayı bırakın
- Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın
- Filoridli diş macunu kullanın
- Ağız gargaraları kullanın
- Bol bol su için