Blog > Estetik Diş Hekimliği > Güzel Dişlerle Daha Genç Görünülebilir Mi?
Güzel Dişlerle Daha Genç Görünülebilir Mi?
Dişleriniz ve AntiAging
Kadınların en çok merak ettiği konulardan biri genç kalabilmek… Antiaging uygulamaları hem fiziğimizi hem de ruhumuzu iyileştiriyor. Bize moral katıyor çalışma azmimizi, kendimize güvenimizi arttırıyor.
Dişlerimiz ve gülüşümüz, güzelliğimizin önemli bir parçası. Gençlik, Diş Estetiği ve Kadınların diş sağlığı üzerine sorularımızı, yıllardır gülüş estetiği üzerine çalışan konunun uzmanı Diş Hekimi, Ortodonti Uzmanı Dr. Aylin Sezen Yalçın’a danıştık…
Yıllar geçtikçe, yüzümüzde yaş almaya bağlı doğal değişiklikler oluşmaya başladığında, önce göz çevresine, dudak kenarlarına ve çene konturuna bakarız. Özellikle, güldüğümüzde, göz çevresindeki kaz ayakları dikkatimizi çeker. Peki yüzümüzü değerlendirirken dişlerimizi de dikkate alıyor muyuz?
Dişlerimiz yüz estetiğinin en önemli parçasıdır. Dişlerimiz ve çene yapımız yaş almayla birlikte oldukça değişiklik gösterir. Dudak kenarlarındaki ve alt çene konturundaki ciltteki derin çizgi ve sarkmaların bir kısmı dişlerin ve çevreleyen alveol kemiğinin kaybından kaynaklanmaktadır. Yüzün zamanla eski ifadesini kaybetmesi ve derin çizgiler; dişlerin ve çenenin aşınması, sert doku kaybı ile alt yüzün boyutunun kısalmasına bağlıdır.
Yumuşak dokuya destek olan, onu gergin tutan alt yapı, dişler ve kemik dokusu olduğundan, sadece cilt gençleştirmeye yönelik yapılan botox, prp, mezoterapi, yada yüz germe gibi girişimler, dişler ve onları tutan çeneler üzerinde iyileştirici bir müdahale uygulamadan, ulaşılması beklenen ideal genç ve güzel neticeyi vermekten uzak kalabilir.
Yüz konturunda çökmeye sebep olan en önemli 10 faktör;
-Diş kayıpları
-Dişeti sağlığının yeterli olmaması
-Kötü yapılmış protezler
-Kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar (diabet vb)
-Kadınlarda menapoz sonrası kemik erimesi
-Dişlerde aşınma
-Diş sıkma alışkanlığı
-Ortodontik problemler
-Tek taraflı çiğneme
-Asimetrik diş kayıpları
Mükemmel ve solmayan bir gülüş, taze bir cilt, kusursuz bir çehre için öncelikle Uzman bir Diş Hekimiyle, sonra gerekirse Plastik Cerrah ile görüşme doğru olacaktır. Yenilenmiş pırıl pırıl bir gülümsemeyle birlikte onu çerçeveleyen dudak ve yüzde hyoluronik asit içerikli dolgularla desteklenerek tedavi tam sonuca ulaşır. Burada amaç, fizyolojik yaşlanmayla kaybedilen dokulardaki kaybı tamamlayıp hastaya en güzel gülüşü sunabilmektir.
Ortodontik Tedavi İle Hollywood Smile
Beyazlatma, ortodonti, veneerler ve kaplamaların bir arada kullanılmasıyla elde edilen, hekimlik ve sanatın birlikte uygulandığı, size özel ideal gülüş tasarımı…
Dişlerde az aşındırma veya hiç aşındırma yapmadan uygulanan Lamina vener’lerle dişler çok daha estetik bir görünüm kazanır. Dişlerin görünürlüğünün artması, dudakların da daha hacimli görünmesini sağlar. Tüm bu aşamalar muhteşem bir gülüş tasarımı için kişinin ihtiyaçlarına yönelik planlanacak süreçlerdir.
Bilgisayar Destekli, Canlı Bir Gülüş Planlama
Fotoğraflarınız üzerinde bilgisayar ortamında planlamalarınız yapılır; Dudak, yüz ve dişler göz önüne alınarak, en uygun diş formu ve boyutları belirlenir. Alınan ölçüler ve dijital gülüş dizaynı ile hazırlanan fotoğraflar; alçı modeller üzerinde dişlerin prototiplerinin oluşmasına öncülük eder.
Bu prototipler daha sonra ağzınıza uygulanır ve yapılacak dişlerin önizlemesinin görünmesini sağlar.
Bir hafta içinde tamamlanabilen süreç ile kusursuz gülüşlere sahip olabilirsiniz.
Kadınlarda Diş Sağlığı Özen İster..
Ergenlik Dönemi ve Menstruasyon
Ergenlik ve menstruasyon dönemlerinde meydana gelen hormonal değişiklikler en çok dişeti sağlığını etkiler. Dişetlerinde gingivitis’e (dişeti iltihabı) bağlı olarak şişlikler, kızarıklıklar artar, dişeti kanamaları görülebiliyor. Hormonal değişiklikler özellikle ağız bakımı yetersiz olan kişilerde bakteri plak oluşumuna ve dişeti iltihabına yol açar. Bu dönemde ağız bakımına daha fazla dikkat edilmeli, düzenli aralıklarla diştaşı temizliği yaptırılmalı ve plak kontrolü sağlanmalıdır. Oral hijyen eğitimi, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bu tip dişeti problemlerinin önüne geçilebilir.
Gebelik Dönemi
Bu dönem her kadın için çok özel bir dönemdir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı için dikkatli olunması gerekir. Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı ciddi şekilde etkilenir. Bu dönemde ağızdaki asit seviyesi değişir, bu da bakteriyel ortamın değişmesine sebep olur. Özellikle bulantı ve kusma problemi olan kişilerde mide asidi, dişleri ve dişetlerinde olumsuz sonuçlara yol açar. Bu durum diş çürüklerinin artmasına da neden olabilir. Bu dönemdeki bulantılara bağlı olarak ağız bakımı da ihmal edilirse dişlerde çürük ve dişeti hastalığı riski daha da artar. Gebelik döneminde aylık diş kontrolleri önerilmektedir.
Menopoz Dönemi
Kadınların hayatında önemli olan bir dönemdir. Hormonal değişiklerin yanında psikolojik değişiklikler de yaşanır. Menopoz döneminde vücutta meydana gelen değişikler ve psikolojik sorunlar nedeniyle ağız bakımı genellikle ihmal edilir. Bu dönemde östrojen seviyesi en az düzeye iner. Östrojen azlığı kalsiyum emilmesini negatif etkiler ve kemik erimesine yol açar. Bu dönemde kullanılan ilaçlara ve hormonal değişikliklere bağlı olarak ağız içinde de bazı değişiklikler meydana gelir. Tükürük salgısı azalır, ağız mukozası ve dişeti kalınlığı azalır, osteoporoza bağlı olarak kemik erimesi ve dişeti çekilmeleri yaşanır. Tükürük azalması ağız kuruluğuna yol açar bu da ağızda ağrı ve yanma hissi oluşturur, tat alma duyusunu değiştirir. Bu dönemde kemik erimelerinin önüne geçmek için yeterli miktarda kalsiyum alınmalı, diş kayıplarını engellemek için ağız hijyenine dikkat edilmeli. Günde 2 kez dişler fırçalanmalı, düzenli aralıklarla kontroller yaptırılmalı.