Diş Hassasiyeti Hayatınızı Kısıtlamasın
Dondurma yemek, buzlu bir su içmek yada sıcacık bir kahve yudumlamak sizin için ağrılı bir deneyime dönüşmüşse diş hassasiyeti sorunu yaşıyorsunuz diyebiliriz.
Diş hassasiyetinin (Tooth Sensitivity), olası sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
– Dişeti çekilmesi ve dişeti hastalıkları
– Diş çürüğü
– Kırık diş
– Aşınmış dolgular
– Diş minesinde aşınma
– Diş kökünün açığa çıkmış olduğu alanlar
– Diş sıkma gıcırdatma alışkanlığı (Bruksizm)
Sağlıklı bir dişin yüzeyini, mine dokusu korur. Mine sert ve geçirgenliği düşük yapıdadır. Ve dişi dış etkenlere karşı dirençli hale getirir. Dişin kök yüzeyi ise sement denilen koruyucu doku ile kaplıdır. Diş minesi ve sementin altında dentin denilen yapı yer alır. Dentin, mine ve semente kıyasla daha az yoğundur ve yüzeyinde küçük kanallı ve delikli bir yapısı vardır. Dentinin üzerindeki bu yapılar bir şekilde zarar görerek koruma özelliğini yitirdiğinde, dentinin bu kanallı ve geçirgen yapısı dolayısıyla sıcak-soğuk yada asitli gıdalar direkt diş sinir dokusuna iletilir ve dişte ağrı derecesinde hassasiyetler oluşabilir.
Diş hassasiyeti tedavi edilebilir. Tedavi yöntemini belirlerken tabi ki en önmeli husus , hassasiyete sebep olan nedenin teşhis edilmiş olmasıdır. Bu amaçla yaptığımız, klinik muayene ve radyografik tetkikler bize yol gösterecektir.
Diş Hassasiyeti tedavisinde kullandığımız yöntemler şöyle özetlenebilir:
- Florürlü jel uygulanması: Klinik şartlarda yapılann ve diş minesini florür aracılığı ile güçlendirerek hassasiyeti giderilmesini sağlar
- Florürlü hassasiyet giderici diş macunları
- Dolgu, kuron, inley onley yapılarak çürük yada kırık dişin tedavi edilmesi
- Dişetinin cerrahi olarak yükseltilmesi. Yeni dişeti oluşturma tekniklerinin uygulanması.
- Kanal tedavisi: Diş sinir dokusunun zarar gördüğü durumlarda kanal tedavisi ile hassasiyet kesin olarak ortadan kaldırılması
Diş hassasiyetinden korunmak için öneriler:
- Ağız hijyenine özen gösterilmesi
- Doğru diş fırçalama
- Erken teşhis
- Düzenli dişhekimi kontrolü