Lingual Ortodonti (Görünmeyen Diş Teli) Nedir?
Lingual ortodonti ya da günlük dildeki kullanımıyla “görünmeyen diş teli” tedavisi, dişlerdeki çapraşıklığın giderilmesi amacıyla kullanılan ortodontik aygıtların (teller, braketler vd.) dişlerin ön yüzüne değil, dil tarafından yani dişlerin iç yüzüne takılarak uygulanmasıdır.
Ortodonti tedavilerinde özellikle yetişkinler için başlıca kaygı, tedavi boyunca takılan tellerin estetik olarak hoş olmayan bir görüntüye neden olmasıdır. Pek çok hasta, ihtiyacı olmasına rağmen sadece bu kaygıyla diş teli uygulamasından kaçınmaktadır.
Metal braketler yerine seramik braketlerin kullanılması ve şeffaf plaklar gibi, ortodontik tedavilerde ortaya çıkan estetik kaygıları azaltan yöntemlerle beraber, lingual ortodonti hem estetik kaygıları ortadan kaldıran hem de geniş uygulama alanıyla bu yönden çok avantajlı bir tedavidir.
Lingual Ortodonti Nasıl Yapılır?
Lingual ortodonti tedavisi, amaç ve süre bakımından geleneksel ortodontiyle benzerlik gösterir. Ancak uygulama şekli ve diş tellerinin/braketlerin dışarıdan görünmeyecek şekilde, dişlerin iç yüzüne takılması sayesinde hastalarımız için önemli bir avantaj sağlar.
Hastanın ölçüleri alındıktan sonra, laboratuar ortamında braketler ve teller işleme hazır hale getirilir. Bu aşamada lingual tedavi için hayati öneme sahiptir. Zira her bir aygıt kişinin ölçüsüne göre, kişiye özel hazırlanmaktadır. Bu nedenle, lingual tedavi yaptırırken laboratuarın doğru seçilmiş olması önemlidir. Sonrasında lingual aygıtlar klinik ortamında ağız içine yerleştirilir ve ayarlamalar yapılır.
Lingual Ortodonti Tedavisini Her Diş Hekimi Yapabilir Mi?
Lingual ortodonti tedavisini yapacak olan uzman ortodontist diş hekimi, aynı zamanda lingual ortodonti alanında da uzmanlaşmış olmalıdır. Lingual ortodonti alanında teknik olarak kendini geliştirmiş ve deneyimli bir hekim olması önemlidir.
Lingual Braketler Konuşmayı ve Beslenmeyi Etkiler Mi?
Günümüzde ulaştığımız ileri teknoloji sayesinde, lingual ortodontide kullanılan apareyler yani dişlerin iç yüzeyine takılan lingual braketler ve teller epeyce küçülmüştür. Aynı zamanda kullanılan yapıştırıcılar da eskiye oranla çok gelişmiştir. Geleneksel ortodontiye nazaran 1-2 hafta daha uzun süren alışma evresinden sonra, hastalarımızın konuşma ve beslenmede önemli bir sorun yaşamasını beklemeyiz.