Sinüs Nedir?
Burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına sinüs denir. Paranazal sinüsler; burun boşluğuna açılan içleri hava ile dolu kemik boşlukları olduğundan, bu boşluklar bir mukoza ile örtülüdür ve burada bulunan bezlerin salgıları burun boşluğuna boşalır. Paranazal sinüsler sesin rezonansını sağlama yanında, kafatasının ön kısmındaki kemiklerin ağırlıklarını azaltarak dengenin sağlanmasını da sağlarlar. Sinüsler 4’e ayrılırlar. Bunlar yanak sinüsleri (maksiller sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki önde ve arkada yer alan sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsler (sfenoid sinüsler) olmak üzere gruplanırlar. Sinüsler, küçük kanallarla burun içine açılırlar.
Sinüs Lifting(Sinüs Ogmentasyonu) Nedir?
Üst çene ve azı dişlerimizin üstünde yer alan maksiller sinüs dediğimiz anatomik boşluklar vardır. Bu boşluklar genellikle diş kayıpları nedeniyle aşağıya doğru sarkarak kemik hacminde kayıplara sebep olur. Sinüs tabanında oluşan çöküklük, implantın başarılı bir şekilde entegre edilmesi için gerekli olan kemik yüksekliğini azaltabilir. Azı dişlerimizin yanındaki maksiller sinüslerin görevi oldukça önemlidir. Çünkü maksiller sinüsler sesin oluşumunu ve kafa ağırlığının azalmasını sağlarlar. İmplant tedavisine ihtiyacı olan hastalarda, implant için üst çenedeki molar ve premolar dişler bölgesinde gerekli olan vertikal mesafe yeterli değilse, kemik yüksekliğini artırmak amacıyla sinüs lifting işlemi uygulanır.
Sinüs yükseltme, sinüs kaldırma veya sinüs lifting uygulamadan önce, hekim tarafından hastanın genel durumu gözden geçirilir. Mevcut maksiller alveolar kemiğin yüksekliği, maksiller sinüsün
boyutu, sinüs tabanı septumlarının varlığı, sinüs maksillaris patolojileri, maksilla ve mandibulanın antero-posterior ilişkisi çeşitli klinik ve radyografik teknikler uygulanarak araştırılır.
Lokal anesteziyle yapılan sinüs lifting, 15-20 dakika süren bir işlemdir. Sinüs lifting operasyonlarında iki yöntem kullanılır. Lateral (açık) ve Kapalı (internal)
Lateral (Açık) Sinüs Lifting
İnternal (Kapalı) Sinüs Lifting
İmplant yapılacak hastanın alveol kemik mesafesinin 6-8 mm olduğu durumlarda uygulanan bir tekniktir. Kısaca implant yuvasının içinde yapılan kaldırma işlemi olarak tanımlanabilir. Dişeti kemik üzerinden kaldırılarak, implantın yuvası frezlerle açılır. Sinus tabanı özel aletler kullanılarak kırılır ve yukarı doğru itilir. Implant daha sonra bu boşluğa yerleştirilir. Bu teknik ile 3—4 mm daha uzun implant konulabilir. Operasyon bölgesi dikişlerle kapatılır.
Sinüs Lifting Teknikleri Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi sinüs lifting işleminin de kontrendikasyonları vardır. Bunlar genel ve lokal kontrendikasyonlar olarak ikiye ayrılır;
Genel Kontrendikasyonlar
* Maksiller bölgeye radyoterapi uygulanmış olması
* Sepsis
* Kontrol altında bulunmayan sistemik hastalıklar
* Aşırı tütün kullanımı
* Aşırı alkol veya madde tüketimi
* Psikolojik sorunlar
Lokal Kontrendikasyonlar
* Maksiller sinüs enfeksiyonları ve patolojik lezyonlar
* Kronik sinüzit
* Alveolar skar olasılığı (önceki operasyon prosedürüne bağlı)
* Odontojenik enfeksiyonlar
* Ağır alerjik rinit
Sinüs Yükseltme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinus lifting (sinus yükseltme, kaldırma) operasyonu; genellikle lokal anestezi altında, hekiminiz tarafından yapılan bir cerrahi müdahaledir. Sinüs bölgesi istenilen seviyede kaldırılarak implanta hazır hale getirilmektedir. Sinüsün içini kaplamakta olan sinus membranında istenilen oranda liftingin sağlanmasından sonra, meydana getirilen boşluğa kemik tozu ve greftleme işlemi yapılarak ve ardından dikiş atılarak bölgenin kapatılması sağlanmaktadır.
Sinüs Lifting Sonrası İyileşme ve Protetik Uygulama
Sinüs lifting işlemi ve implant yerleşimi sonrasında 6-12 aylık iyileşme süreci başlar. Böylece ve bölgeye yapılacak protetik uygulamalar için bu iyileşme döneminin tamamlanması beklenir. Operasyon sonrasında hastaya düzenli antibiyotik ve ihtiyaç duyulursa analjezik verilir. İyileşme döneminde düzenli olarak alınan radyografiler ile yeni oluşan kemiğin yüksekliğine, genişliğine ve hastanın kendi kemiğiyle aynı yoğunlukta olup olmadığına bakılır.
Sinüs boşluğunun üzeri zar ile kaplıdır. İşlem sırasında o zar kaldırıldığından hasta bir miktar rahatsızlık ve konforsuzluk hissedebilir. İşlem sırasında implant tedavisi için kemik eklemesi yapıldığından vücut yeni duruma tepki olarak ödem oluşturabilir. İşlemden sonraki iyileşme sürecinde hasta, hekim tavsiyelerini yerine getirmesi halinde ödem oluşumunu azaltır.
Sinüs Lifting İşleminden Hemen Sonra İmplant Yapılabilir Mi?
Sinüs lifting sonrası implant yapılabilir ancak yapılamayacağı durumlar da vardır. Eğer sinüs tabanı ile ağız tabanı arasındaki mevcut olan kemik belirli boyutlarda (4-5 mm ve üzeri) ise, o zaman aynı anda hem sinüs yükseltme işlemi yapılır hem de implant yerleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken kriter implantın yerleştirildikten sonra primer implant stabilitesinin hiç hareket etmemesidir. Eğer sinüs tabanında ince bir kemik varsa implantın hareketsizliğini sağlamak mümkün değildir. Böyle durumlarda implant aynı seansta yerleştirilmez. Sinüs işlemi yapıldıktan 6 ay sonra implantlar yerleştirilir. Devamında implant yerleştirme işleminden 2 ay sonra da implantların üzerindeki kaplamaları yapılır.
Sinüs Lifting İşlemi Zararlı Bir İşlem Midir?
Sinüs lifting işlemi zararlı bir işlem değildir fakat iyi yapılmadığı takdirde, operasyon sırasında konulan kemik grefti ile sinüs mukozasında bir yırtık olur ve bu fark edilmezse kullanılan kemik greftleri enfekte olurlar. Böyle durumlarda ya mevcut olan kemik enfekte olur erir ya da enfeksiyona neden olur. Bu komplikasyonlarda sinüs tekrar açılır ve enfekte olmuş kemik greftlerinin oradan çıkartılması gerekir. Sonuç olarak operasyon başarısız olmuş olur. Bu durumlarda ise sinüs lifting tedavisinde başvuracağınız klinik ve diş hekiminin bu alandaki tecrübesi, titizliği, tedavi sürecinde sterilizasyon malzemelerinin kalitesi gibi kriterler dikkat etmeniz gereken unsurlardandır.
Sinüs Lifting Uygulaması Fiyatları Ne Kadardır?
Sinüs lifting fiyatları için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Sinüs lifting tedavisinde başvuracağınız klinik ve diş hekiminin bu alandaki tecrübesi, titizliği, tedavi sürecinde sterilizasyon malzemelerinin kalitesi gibi kriterler ücretlendirmeyi etkileyen unsurlardır. Özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli merkezlere başvurmanız diş sağlığınız için son derece önemlidir.