Diş Çürüğü Nedir?
Çocuklarda diş çürükleri, bakterinin bileşimindeki değişimin neden olduğu, demineralizasyon ve remineralizasyon süreçleri arasında bir dengesizliğe yol açan; hem süt hem de kalıcı dişte çürük lezyonlarının oluşumu ile ortaya çıkan çok faktörlü bir hastalıktır. Son yıllarda diş hekimliği; dişte çürük riskini azaltma, koruyucu önlemlerin alınması ve dental yapıların korunmasına yönelik konservatif teknikler üzerine odaklanmaktadır. Bu amaçla beslenme düzenlenmesi, ağız hijyen eğitiminin verilmesi, flor uygulamaları, flor içeren dental materyallerin kullanılması ve fissür örtücü uygulamaları gibi çok çeşitli yaklaşımlar tercih edilmektedir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?
Diş çürüklerinin genellikle başladığı nokta olan “fissür” yani dişin çiğneyici yüzeyinde bulunan çatlaklar; fissür örtücülerle kapatılarak dişte çürük oluşumu başlamadan önlem alınabilir. Fissür örtücü uygulaması, diş çürüklerine karşı etkili bir yöntem ve destekleyici tedavidir.
Azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde oluşan ve diş fırçasının ulaşamadığı çatlakları (fissür) kapatan koruyucu malzemeye “fissür örtücü” denir. Bu yöntemle, söz konusu çatlakların üstü kapatılarak burada bakteri birikintisi ve buna bağlı çürük oluşumu önlenmiş olur. Fissür örtücü bir nevi diş aşısıdır. Çünkü çürük tedavisindeki, çürük oluşumunu önlenmesi işlemi kolay ve ağrısızdır. Diş aşısının çocuklarda çürük dişlere karşı önleyici bir etkisi vardır. Fissür örtücü uygulamasının çürük tedavisindeki önemi göz ardı edilmemelidir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Fissür Örtücü Hangi Dişlere Yapılır?
Bu uygulama, sadece azı dişlerinin fissür çatlaklarının çürümüş yüzeylerine çocuk diş hekimi tarafından yapılır.
Fissür Örtücü Uygulaması Her Çocuğa Yapılmalı Mı?
Fissür örtücüler, süt ve daimi dişlerde fissür çürüklerinin önlenmesinde etkili bir araçtır. Azı dişlerinin olduğu bölgeler gıda birikimine elverişlidir ve iyi hijyen sağlanmadığında kolayca diş çürüğü oluşturabilir. Bu yüzeyler çocuklarda diş çürükleri oluşmadan, fissür örtücülerle örtülerek korunabilir. Bu nedenle diş hekimleri, fissür örtücü maddelerini, çürük riski yüksek olan hastalarda diğer önleyici tedbirlerle birlikte kullanmaya teşvik etmelidir. Örtücü maddesi seçimi; hastanın yaşına, çocuğun davranışlarına ve diş sürme zamanına bağlıdır. Fissür örtücü uygulaması, nem kontrollü bir ortamda yapılması gereken hassas bir işlemdir. Takip esastır ve gerektiğinde örtücü maddelerinin tekrar uygulanması tedavinin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için önemlidir.
Fissür Örtücü Hangi Sıklıkla Uygulanmalıdır?
Fissür örtücü uygulaması bir kez yapılır ve işlemden sonra 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Çünkü fissür örtücünün uzun vadeli başarısı, malzemenin sağlam mekanik bağlanmasına bağlı olduğundan, düzenli kontrol gereklidir.
Fissür Örtücü Fiyatları Nelerdir?
Fissür örtücü uygulaması fiyatları için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe ve hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli hekimlere başvurmanız son derece önemlidir.