Süt Dişleri Hangileridir, Ne Zaman Çıkarlar?
Bebeğiniz doğduğunda 20 tane süt dişi çenesinde hazır olarak çıkmayı bekler. İlk süt dişi 6ay 12 ay arasında çıkar. Her çocuğun gelişimi farklı olacağından ortalama süreler içinde süt dişleri ağızda belirdiğinde endişe edilmesine gerek olmaz.
Süt dişleri 20 tanedir. Aynen kalıcı dişlerimizde olduğu gibi süt dişleri de kesici dişler, köpek dişleri, süt azıları olarak çeşitlenmektedir. Dişlerin çıkma dönemlerinde özellikle 6- 18 aylıkken bebeğinizin diş etlerinde kızarıklı kaşıntı olabilir. Ateş yükselebilir, ağrı olabilir ve bebeğiniz huzursuz olabilir. Bu dönemin kolay atlatılabilmesi için zaman zaman diş hekimi tarafından ağrı kesiciler ve bazı jellerin kullanılması önerilir.
Süt dişlerinin sürmesi 3 yaşında tamamlanır. Çocuğunuz artık büyümüştür. Bu dönemden 6 yaşına kadar çürük oluşmaması için dişlere bakım yapılması ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemlidir. 6 Ayda 1 kez, diş doktoruna giderek kontrol yapılması ve aynı zamanda çocuğunuzun diş doktoru ile ilişkisinin gelişmesi ve rahatlaması açısından önemidir.
Süt dişleri 6-8 yaşlarında değişmeye ve yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Diş değişimi 12 yaşına kadar devam eder.
Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bazen süt dişi sallanmaz, düşmez ve alttan gelen diş farklı bir yerden ağızda belirir. Bu durumda süt dişinin çekilmesi gerekir.
Süt Dişleri Hangi Sırayla Dökülür?
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Süt Dişlerinin Çekimi Nasıl Yapılır?
Çocukların diş hekiminde yaşadıkları ilk tecrübeler çok önemlidir. Diş hekimi korkusu sıklıkla çocukluk döneminde yaşanmış kötü bir tecrübeden kaynaklanır. Çocukların tedavileri sırasında süt dişlerinin çekimlerinin, çocuğun 1-2 seans alışma döneminden sonra yapılması daha doğru olur. Çekim sırasında ağrı oluşmaması için anestezi yapılması şarttır.
Çocuklar özellikle iğne ve anesteziden korkarlar. Biz Kliniklerimizde dijital anestezi kullanarak çocuklarda diş çekimlerini daha kolay yapabiliyoruz. STA kısaltmasıyla tek diş anestezisi yöntemi ile enjektör olmadan kalem gibi ufak bir uçla anestezik uygulanmakta ve çocuğun endişesi azalarak çekim kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.
Süt Dişinin Yerine Diş Gelmezse Ne Yapmalıyız?
Süt dişleri alttan gelen sürekli dişlere yer hazırlar. Nadir olarak alttan gelen sürekli dişin ailesel genetik faktörlere bağlı olarak hiç oluşmamış olma durumu söz konusu olabilir. Doğuştan eksik olan kalıcı dişlerin radyografik olarak erken teşhis edilmesi ilerde doğacak daha zorlu ortodontik sorunları engeller. Yerine diş gelmeyen yada erken çekilmiş süt diş boşlukları yer tutucu denilen aygıtlarla uygun yaşa gelene kadar korunmalıdır.
Süt Diş Çürüğü Nasıl Tespit Edilir?
Süt Dişlerine Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Süt dişlerine de aynı kalıcı dişlerde olduğu gibi tedaviler uygulanır. Dolgu, kanal tedavisi, kuafaj gibi. Süt dişi kanal tedavilerinin özenle yapılması gerekir.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişleri kalıcı olmasa da önemlidir. Çocuğun çiğneyebilmesi ve beslenmesi, rahatlıkla konuşabilmesi ve güzel görünmesi için süt dişlerinin sağlıklı olması gereklidir. Süt dişleri, alttan gelen sürekli dişlere yer hazırlarlar. Düşme, değişim dönemi gelmeden çürümüş dişlerin mutlaka tedavisinin yapılması gereklidir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi bazı kalıcı dişlerin gömük kalmasına sebep olacağından önemlidir.
Süt Dişleri 5 Yaşında Dökülür Mü?
Hayır. Süt dişleri normal şartlarda 6-8 yaş arası değişmeye başlar. Çok nadiren 5 yaşında da başlayabilir.
Biberon Çürüğü Neden Oluşur?
Biberon çürüğü öndeki dişlerin üzerinde görülen alt ve üst çenede de tespit edilen yaygın, çok sayıda dişin etkilendiği bir çürük türüdür. Dişlerin şeker içeren bir içeceğe uzun süre maruz kalmasına bağlı olarak oluşur. Biberon çürüğü denmesini sebebi de budur. Çocuğunuzu şeker içeren içeceklerden uzak tutmanız ve biberon kullanımını kısıtlamanız doğru olacaktır.
Emziğin temiz olması, şeker, bal vb. gıdalara batırılmamış olması gerekmektedir.
Anne Sütünün Diş Sağlığına Faydaları Nelerdir?
2015 yılının haziran ayında Pediatrics dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, 6 ay anne sütü emen bebeklerde %72 oranında daha az diş bozukluğu olduğu tespit edilmiştir.
- Anne sütü, biberon çürüğü riskini de azaltıyor.
- Bebeğinizin dişleri çıkarken emzirmeyi kesmenize gerek yoktur.
- Bebeğin ağız ve diş sağlığı için annenin de diş sağlığının iyi olması gereklidir. Çürüğün bulaşıcı olduğunu unutmayalım.
Yalancı Emzik ve Parmak Emme Ne Zaman Bıraktırılmalıdır?
İlk 2 yıl yalancı emzik bebeğinizin uyku düzeni için faydalıdır. Emme refleksi dolayısıyla bebekler emziğe ihtiyaç duyar. Ancak parmak emme ve yalancı emzik gibi alışkanlıklar 3 yaşını geçen bir çocukta halen devam ediyorsa artık diş sistemine zarar vermeye başlar. Dişlerde kalıcı bozukluklara sebep olur. Şiddetli ortodontik problemlerin oluşmasını sağlar. Üst çenede darlık, öndeki dişlerinde açıklıklar meydana gelir.
Bu sebeple yalancı emzik ya da parmak emme gibi alışkanlıkların en geç 4 yaşından önce terk edilmesi gerekmektedir.