Osteonekroz (NICO)
Tedaviler > Dentram Biohealth > Osteonekroz (NICO)
NICO, Çene kemiğindeki sinir kaynaklı ağrıyı (nevralji) tetikleyen, kronik yangılı bir hastalıktır. Bu hastalık, çene kemiğindeki sessiz iltihabı işaret eder. Çenedeki bu kemik yıkımı, tipik bir etkileşim alanını temsil eder. Kronik iltihaplanmalar vücudumuzdaki ana etkileşim alanlarından biridir ve biyolojik diş hekimliği, etkileşim alanlarının giderilmesine özel önem vermektedir.
Çene kemiğindeki kronik iltihaplanmalar, çoğunlukla geleneksel röntgenlerle fark edilmez ve iyileşmeyen çekim yaraları ile ortaya çıkar.
NICO, genelde yirmi diş çekimi sonrasında gelişir ancak bu, dişsiz bölgelerde meydana gelmeyeceği anlamına gelmez. Yirmi yaş diş çekimi sonrası yanlış beslenme, mikro besin eksikliği ve D vitamin eksikliği gibi faktörler iyileşme için gerekli ortamın oluşmamasına neden olur. Yeni doku yapımında kullanılacak besin olmadığı için doku oluşamaz. Bu koşullar altında, kemik defekti iyileşemez ve gömük diş operasyonlarının çoğunluğu NICO’ya dönüşür. NICO, besin eksikliğinin bir belirtisidir.
NICO dokusu yalnızca virüs, mantar, bakteri ve parazit değil aynı zamanda büyük miktarda cıva, kurşun, arsenik veya alüminyum da içerir.
Yirmi Yaş Dişleri
Sanayileşmiş ülkelerdeki anneler; emzirme süresini azaltmaya, bebeklerini biberonla beslemeye ve anne sütünü pompalamaya başlamışlardır. Emzirme de çenenin büyümesini sağladığından, annenin emzirmesi çenenin büyümesini etkiler. Çocuklar bir ila iki yıl boyunca emzirildiyse, çene yirmi yaş dişleri için yeterli alan sağlayacaktır. Ancak toplumumuzda bu genellikle mümkün değildir ve akıl dişlerinin 12-20 yaşları arasında cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Operasyon genellikle derin ve travmatiktir. Genellikle şişlik meydana gelir. Bu koşullar altında, kemik defekti iyileşemez ve gömük diş operasyonlarının çoğunluğu NICO’ya dönüşebilir.
Deneyimli hekimler panoramik röntgende = 2D NICO’yu tespit edebilir ancak sadece 3D Dental Volumetrik Tomografi kullanılarak güvenilir bir şekilde teşhis edilebilir.
Şu anda NICO’yu iyileştirebilen zararlı olmayan veya kısmen zararlı bir terapi mevcut değildir. Cerrahi küretj ile bölgenin tam olarak iyileşmesi sağlanabilir ve ilgili semptomları azaltılabilir veya hatta ortadan kaldırılabilir.
Osteonekroz (Çene Kemiğinin Erimesi)
Osteonekroz veya NICO akıl dişlerinin yanı sıra diğer diş bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Bunun nedenleri arasında kanal tedavisi, amalgam dolguları, kök kalıntıları, gibi yabancı cisimlerdir.
Kanal tedavisi gören dişler, ölü dişlerdir. Ölü dişler, kalan organik dokuyu bozan ve zararlı toksinler salgılayan bakterilerin çeşitli türleri tarafından doldurulur. Çiğneme işlemi ile bu bakterilerin toksinleri dişi çevreleyen dokunun lenfatik sistemine salgılanır. Buradan kan dolaşımına ve tüm organizmaya ulaşır. Bu patojenik bakteriler, NICO gibi çeşitli sistemik ve organik hastalıkların nedeni olabilir.