Ağız Kokusu Nedir?
Hastaların kendileri ya da yakınları tarafından fark edilen ve istenmeyen, ağız kaynaklı kokulara denir.
Ağız Kokusunun Belirtileri Nelerdir?
Ağız kokusunun tek belirtisi, ağızda oluşan kokudur. Ancak ağız kokusu bir hastalık değildir ve birçok hastalığın belirtisidir.
Ağız kokularının şiddet dereceleri vardır. Bunlar;
- Hastanın kendi fark ettiği,
- Hastanın yakınının fark ettiği,
- Genel olarak çevredeki herkesin fark ettiği ağız kokusu olarak gruplandırılabilir.
Bazı hastalıklardan kaynaklanan, spesifik ağız kokuları vardır. Örneğin; diyabet hastalarının, çok net ve çok farklı, aseton kokusuna benzeyen ağız kokuları veya börek hastalarının, amonyak benzeri bir ağız kokuları vardır.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Diş aralarında, dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıkları; ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır. Ağız kokusunun nedenleri, genel olarak ağız kaynaklı gelişir. Fakat ağız kaynaklı nedenleri eksiksiz yapmanıza rağmen rahatsız edici koku uzun süre sürüyorsa, koku diğer hastalıklara bağlı da gelişebilir. Örneğin; mideden gelen bir ağız kokunuz varsa, buna bağlı branşlara yönelmeniz daha doğru olacaktır.
Ağız kaynaklı gelişen ağız kokuları;
- Diş çürükleri,
- Diş eti hastalığı,
- Kötü ağız hijyeni,
- Açlık,
- Ağız kuruluğu,
- Sigara kullanımı,
- Dil yüzeyinde plak birikimi
- Koku yapacak yiyecek ve içecek tüketimi
Diğer hastalıklardan kaynaklanabilecek ağız kokuları;
- Kulak burun boğaz problemleri
- Böbrek hastalıkları
- Mide ve bağırsak problemleri
- Diyabet
- Burun ve burun eti hastalıkları
- Kötü beslenme gibi nedenlerle de gelişebilir.
Ağız Kokusu Giderme Yöntemleri Nelerdir?
Ağız kokusu gidermek için, tedavilerde ve yöntemlerde aşamalı gitmek çok önemlidir. Öncelikle iyi bir ağız muayenesi yapılmalı ve ağız kaynaklı olabilecek bütün konular gözden geçirilmelidir. Başlıca tedavi yöntemleri;
- Çürüklerin dolgusu,
- Diş taşı temizliği,
- İyi ağız hijyeni,
- Bol su tüketimi,
- Diş ipi ve diş fırçası kullanımı gibi tedaviler ağız kaynaklı kokuları giderir.
Ağız kokusu giderme için kullanılan alkollü gargaralar, ağız kokusunu ilk önce baskılasa da, daha sonra arttırır. Yoğun alkollü gargaralar kullanmamak gerekir.
Ağızda atlanan en büyük konulardan biri, dil yüzeyi temizliğidir. Ağzımızda kokuya sebep olabilecek en büyük yüzey, dildir. Dilimizi dışarı çıkardığımızda sarı bir plak tabakası varsa, bu durum ağızdaki en büyük koku kaynaklarından biridir. Gerekli araçlar kullanarak dil yüzeyinin mutlaka temizlenmesi gerekir.
Dil Yüzeyi Nasıl Temizlenir?
Dil yüzeyi temizleme işlemi, dil temizleyiciler ile yapılmalıdır. Diş fırçası veya arkası tırtıklı diş fırçası ile temizlenmemelidir. Dil yüzeyi temizliği için yapılmış, özel plastik dil kazıyıcılar ile temizleme işlemi yapılmalıdır.