Ağız ve diş sağlığının bozulması, vücuttaki diğer organları da etkilemektedir. Diş etleri; ağız ve dişlerin yapısını oluşturur ve dişlerin üzerine yapılacak restorasyonların da dayanıklı olabilmesi için sağlıklı diş etlerine gerek duyulur.
Sağlıklı diş eti pembe renkli ve düzgün hatlıdır. Yemek yerken veya diş fırçalarken kanamaz.
Diş eti çekilmesi, kemik erimesi ve dişlerin sallanması periodontal hastalıkların belirtisidir. Periodontal hastalık; diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuların iltihabi hastalığıdır. Diş eti kanaması, kırmızı şiş diş eti ve kötü ağız kokusu gibi belirtiler de diş eti iltihabının habercisidir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri Nelerdir?
Diş eti kanaması, kanamanın bulunduğu bölgede iltihap oluştuğunun belirtisidir. Kanamaların nedeni, diş eti hastalığı sürecinde ortaya çıkan bir takım iltihabi oluşum sonucunda, diş eti dokusunun beslenmesini sağlayan damarlanmanın ve damar yapısının bozulması sonucu damar içinde kalması gereken kan elementlerinin damar dışına çıkabilmesi sonucu gerçekleşir.
- Bakteri Plağı
- Sigara
- Hormonal Değişiklikler
- Stres
- İlaç Kullanımı
- Diş Sıkma veya Gıcırdatma
- Diyabet
- Kötü Beslenme
- Kötü Yapılmış Kuron Köprü ve Dolgu
- Genel Faktörler gibi sebepler diş eti hastalıklarına neden olurlar.
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalık, sadece diş etinde ise, alt taraftaki kemiğe ilerlememişse iyi bir bakım ve ağız hijyeni ile sorun çözülür. Eğer diş etinin altındaki dokulara ulaşmışsa, bir diş hekimi vasıtasıyla bu bölgelerin temizlenmesi, hastalıklı olan dokuların sağlıklı hale getirilmesi gerekir.
Dişlerinizi kaybetmemek, gelişebilecek diğer hastalıkları önlemek ve bakteri plağı oluşumuna engel olmak için; dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi, gargara kullanmalı ve düzenli diş hekimi kontrolüne gitmelisiniz. Günlük ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber, tamamen önleyememektedir. Bir diş hekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği; diş fırçası, diş ipi ile temizlenemeyen bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Diş hekimi, kişinin özel gereksinimlerine göre kişisel bir ağız bakım planı yapabilir. Bu programla dişler ile diş etlerine zarar vermeksizin, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanma öğrenilip, uygulanabilir. Diş hekimi düzenli ziyaret edilerek, ağız sağlık ürünleri hakkında öneriler alınabilir.