Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bonding Uygulaması, diş rengine uygun kompozit malzemenin diş yüzeyine tutturulması ile yapılan restorasyon işlemidir. Uygulamada çoğunlukla anesteziye gerek bile duyulmaz, dişler kısa sürede kompozit dolgu ile doğal görünümüne kavuşur.
Gülüş Tasarımında Bonding Uygulamasının Önemi
Estetik diş hekimliği denilince akla gelen ilk işlemlerden olan gülüş tasarımı; çeşitli nedenlerle estetik açıdan görünümü bozulan dişlerin hastaların yüz simetrisi de göz önünde bulundurularak olabildiğince doğal, güzel ve estetik bir görünüme kavuşturulması işlemidir.
Gülüş estetiğini etkileyen pek çok faktör vardır. Ayrık dişler, özgüven eksikliklerine neden olabilmektedir. Günümüzde de, gülüş estetiğine verilen önemin gittikçe artmasıyla hasta ve hekimin beklentilerini oldukça karşılayan bonding tedavisi, estetik diş hekimliğinde sıkça tercih edilmektedir.
Bireyler sağlıklı dişlere sahip olsalar da, şekil veya biçim bozukluklarını estetik anlamda iyileştirmek isteyebilmektedir. Çünkü estetik gülüş kaygısına sebep olan aşınmış diş minesini, diş arası boşluklarını ve sararmış dişleri tedavi eden bonding uygulaması, size yeni bir estetik gülüş kazandırmaktadır.
Estetik gülüş için özellikle yüz biçiminiz ve dudak yapınızla uyumlu dişlere sahip olmamız gerekir. Diş hekiminin yapacağı tedavinin; hastanın görünümü, gülümsemesi ve genel psikolojisi üzerine yapacağı olumlu etki göz ardı edilmemelidir.
Bonding Uygulamasında Kullanılan Malzemenin Önemi
Eskiden kullanılan klasik amalgam restorasyonların yerini kompozit veya
seramik restorasyonlar almıştır. Çünkü amalgam dolgular yapı itibariyle ne kadar sağlam olsalar da, estetik anlamda hastaları pek mutlu etmemektedir. Bu nedenle, seramik ve kompozit dolguların kullanımı oldukça artmıştır. Son derece estetik olan kompozit dolguların başarısı, ancak doğru seçilen yapıştırıcı siman ve simantasyon tekniği ile bütünlük sağlayacağından bonding tedavisinde seçeceğiniz diş hekimi ve klinik çok önemlidir.
Kompozit dolguların;
- Sertliklerinin diş minesine yakın olması
- Kırılmaya karşı dirençli olmaları
- Diş arası boşlukların tedavisinde kullanılmaları
- Doğal diş ile mükemmel uyum göstermeleri tercih nedenlerinin başında gelmektedir.
Bonding Uygulaması Tedavisi Hangi Durumlarda/Kimlere Uygulanır?
Bonding uygulaması;
- Dişarasındaki boşlukların kapatılmasında
- Antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan renk değişimlerinde
- Mine oluşumunun yetersiz gelişiminde
- Diş yüzeyindeki aşınmalarda
- Dişlerdeki şekil bozukluğunda
- Gelişim döneminde fazla alınan flour nedeniyle lekelenen dişlerde
- Basit düzeydeki asimetrik durumlarda, başarıyla uygulanır.
Ayrıca Bonding tedavilerinde yaş sınırlaması yoktur.
Bonding Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bonding diş tedavisi sonrasında,
- Ağız hijyenine ve diş bakımına dikkat edilmelidir.
- Sert yiyecekleri kırarak ve ısırarak tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Tırnak yeme, kalem ısırma gibi olumsuz alışkanlığı olanlarda diş kırılmaları görülebilir.
- Sigara, çay, kahve gibi gıdalar, dişlerde lekelenmeye sebep olabilir.
Bonding Uygulaması Yüksek Maliyetli Bir Tedavi Midir?
Bonding uygulamaları özellikle yetişkinlerde estetik gülüş sağlayan bir tedavidir. Diğer estetik amaçla yapılan diş hekimliği uygulamalarına göre, Bonding uygulaması fiyatları oldukça uygundur. Kısa sürede uygulanması, başarılı olması ve maliyet avantajı, bu uygulamanın en çok tercih edilme sebeplerinin başında gelmektedir.
Ancak bonding uygulaması fiyatları uygun olsa da, tedavi için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre fiyat seçeneği belirlenmektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli merkezlere başvurmanız son derece önemlidir.