Kompozit Dolgular Nedir, Nasıl Yapılır?
Dişle aynı renkte olan ışınla sertleştirilen dolgulardır. Dişin üzerine özel yapıştırıcılarıyla uygulanırlar. Estetik ve ekonomik bir tedavi seçeneğidir. Ön bölge ve arka bölge için ayrı tipleri mevcuttur. Dolaysıyla ağızdaki bütün dişler için rahatlıkla uygulanabilirler. Yapılarından dolayı porselen kadar dayanıklı değillerdir. Çay, kahve gibi boyayıcı ajan içeren maddelerden dolayı renk değişimi olabilir. İyi yapılmış bir cilayla uzun yıllar kırılmadan kullanılabilirler.
Kompozit reçineler veya diş renginde dolgu maddeleri, çiğneme stresinden kaynaklanan orta derecede baskıya dayanması gereken küçük ve orta büyüklükteki dolgularda kırılmaya karşı iyi dayanıklılık ve direnç sağlarlar. Ön veya arka dişlerde kullanılabilirler. Dolgularının daha doğal görünmesini tercih eden hastalar için iyi bir tercihtir.
Kompozitler, amalgam dan daha yüksek maliyetlidir. Kompozit beyaz dolgular diş renginde olup çok estetiktirler. Dolgu sonrasında bazen dişte hassasiyet oluşabilir. Çoğunlukla bu durum geçicidir.
En iyi dolgudan da iyi olan şey hastanın kendi dişidir. Bu nedenle ağız sağlığımıza dikkat etmemiz çok önemlidir.
Çürük ve diğer diş hastalıkları riskinizi önemli ölçüde azaltmak için;
- Florürlü diş macunu ile günde iki kez diş fırçalama
- Günlük diş ipi kullanımı
- Dengeli ve az karbonhidrat ve şekersiz diyet
- Düzenli diş hekimi ziyareti.