İmplant Tedavilerinde Avantajlı Teknoloji – Lazerli İmplant – Dikişsiz İmplant Tedavisi
Sürekli yenilenen ve gelişen diş hekimliği, tedavi başarısını ve hasta konforunu artırmak amacıyla birçok çalışma yapmaktadır. Bu amaçla yapılan lazer tedavileri ve uygulamaları da dental implantoloji alanında kullanılmaya başlanmıştır.
Lazer Teknolojisinin Dental İmplantlarda Kullanılma Nedeni Nedir?
Uygulama yapılacak bölgeye göre uygun lazer lazer seçimi doku hasarı oluşmadan diş eti kaldırılabilmektedir. Lazer kullanılarak yapılan sert ve yumuşak doku işlemlerinde inflamasyon ile iyileşme sürecinin ve operasyon sonrası ağrı kontrolünün; geleneksel yöntemlere oranla daha olumlu olarak etkilendiği gözlemlenmektedir.
Oral implantolojide kullanılan lazer implant;
- Yüzeyi hazırlamada,
- İmplant üstü yumuşak doku kesiminde,
- Periimplanter hastalıkların iyileştirilmesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Oral İmplantolojide Lazer Kullanımı
Oral implantolojide lazer 3 alanda kullanılmaktadır;
- Periimplant Hastalıklarında Lazer Kullanımı
- İmplant Üstü Yumuşak Dokuda Lazer Kullanımı
- İmplant Üstü Sert Dokuda Lazer Kullanımı
Periimplant Hastalıklarında Lazer Kullanımı
İmplant çevresinde gelişen hastalıklar ‘periimplant mucositis’ ve ‘periimplantitis’ olarak 2’ye ayrılmaktadır.
Periimplant mukoziti, implantın çevresindeki yumuşak dokuda gelişen iltihaba denir. Bu iltihaplanmanın en belirgin bulgusu kanamadır. Doğru tedavi ile kolayca tedavi edilebilir.
Periimplantitis, yumuşak doku iltihabı ile implant çevresi kemik kaybıyla görülen klinik bir tablodur. Kanamaya kemik kaybı eşlik eder.
Periimplant Hastalıklarında Lazerin Önemi Nedir?
Periimplanter hastalıklar doğru tedavi edilmediğinde, ciddi kemik ve implant kaybıyla sonuçlanabilir. Tedavinin başarısında en önemli faktör erken tedavidir.
Lazer, bakterileri öldürücü etkisi nedeniyle oral implantolojide sıklıkla kullanılır. Doğru kullanıldığında dokulara zarar vermez. Lazerli implant bir tedavi alternatifi değil, tamamlayıcı bir tedavidir.
İmplant Üstü Yumuşak Doku Lazer Kullanımı
Lazer ışınının dokularda emilmesi, ışın dalga boyuna bağlı olarak değişir. Yumuşak dokuların ana bileşenleri lazer ışınını güçlü bir şekilde emer. Böylece yumuşak dokunun nüfuzu azalır. Yüksek emilim ve düşük nüfus etme özelliği ile lazerlerin yumuşak doku kesimlerinde, doku hasarına neden olmadan kullanılması sağlanır. Lazer implantlarda kullanılan lazerlerin, dokuda daha az emildiği ve daha derin dokulara nüfuz ettiği gözlemlenmektedir.
Yumuşak doku kesimleri sırasında kullanılan lazerlerin, geleneksel yöntemlere göre avantajlarını şöyle ifade edilebilir;
- Dokuya dokunmadan uygulanan bir teknik olduğundan, cerrahi kesim sırasında dokuda bükülme ve yamulma gibi durumlar minimumdur.
- İnsizyon lazeri sayesinde kendi başına sterildir.
- Lazer her zaman keskindir.
- Ameliyat sonrası skar dokusu (yara izi) minimaldir.
İmplant Üstü Sert Doku Lazer Kullanımı
Lazerli implant sırasında istenmeyen etkilerin daha az oluşması için, lazer tedavisinin kısa süreli ama yüksek enerjili periyotlar şeklinde uygulanması gerekir.
Sert dokularda, dental frezler yerine tercih edilen lazerlerin kullanım avantajları şunlardır;
- Sert dokuya temas etmeden kullanıldığı için, geleneksel frezlere göre daha az titreşim yaparlar. Böylece daha az ısı açığa çıkmış olur.
- Yüksek devirli aletlerin kullanımı sırasında hastanın, oluşacak olan baskı ve sesten duyacağı rahatsızlığın önüne geçerler.
- Hücre ve doku içerisindeki dentin kanallarının kapatılması ile oluşabilecek hassasiyeti engellerler.
Sinir Hasarında Lazer Biositümülasyonu
İmplant uygulaması veya alt 20 yaş dişlerinin çekimi sırasında alt çene kemiği ortasından geçen alt çene sinirine zarar verildiğinde hastanın dudağında uyuşukluk oluşabilir. Bu uyuşukluğun giderilmesi veya azaltılmasında Düşük Doz Lazer Tedavisi (LLLT) uygulanarak sinir iyileşmesi Lazer biositümülasyon ile sağlanabilir.
Lazer İmplant’ın Avantajları Nelerdir?
Lazerin vücut üzerindeki biyolojik sistemleri uyarma etkisi vardır. Bu etki; hücresel düzeyde mitokondrilerin emilmesi ve ATP havuzu ve sitoplazmik hidrojen yoğunluğunun arttırılması ile açıklanabilir.
Lazerin ana etki mekanizması doku uyarıcı olmasıdır ve bu nedenle;
- Lazer ile hücre zarının iyonlara geçirgenliği artar.
- Yara iyileşmesinin yangılı evresi, lazer uyguladığımızda uyarıcı bir etkiye sahip olur ve iyileşme hızlanır.
- Lazerin ağrı kesici ve önleyici aktivitesi vardır: Duyusal sinir uçlarındaki ağrı algısı ile kas atardamarındaki spazmı azaltır ve kan damarının genişlemesi ile ağrı azalır.
- Lazer; kemik iliğindeki kan hücrelerini ve bağışıklık sistemini uyarması ile, antibakteriyel bir etkiye sahiptir.
Lazer İmplant Fiyatları Ne Kadardır?
Lazer implant fiyatının belirlenebilmesi için hastanın ağız muayenesinin yapılması gerekir. Tedavi fiyatları özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir.
Ağız ve diş tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli hekimlere başvurmanız son derece önemlidir.