Seramik Zirkon İmplant Nedir?
Prof. Dr. Serhat Yalçın; “Dental implantolojinin başlangıcı metal içermediyse de, o günlerde seramik implantlar stabilite açısından gerekli standartları karşılayamıyordu. Günümüzde zirkonya; stabilite, osseointegrasyon ve prostetik uyumluluk özellikleri ile titanyum implantlar tarafından belirlenen standartlara uygun olarak artan, onaylanmış bir implant malzemesidir.”
40 yıldan fazladır, titanyum implantların diş implantları olarak uygun olduğu kanıtlanmıştır.
Özellikle estetik, doku dostu, antialerjik ve metal içermeyen zirkonyum porselen implantlara olan talep, gittikçe artmaktadır. Kozmetik ve farmasötik ürünlerdeki; geniş çaplı titanyum oksit uygulamasının neden olduğu titanyum intoleranslarının, her geçen gün artmasına bağlı olarak, zirkon implantların değeri önem kazanmaktadır. Bu nedenlerden ötürü; piyasa uzmanları zirkonya implantının, dental implant pazarındaki payının yüzde 10 hatta yüzde 25’e çıkacağını tahmin etmektedir.
Zi̇rkonya Di̇ş İmplantının Özellikleri Nelerdi̇r?
- Zirkonyum, saf zirkon metalinin oksitlenmiş bir tozudur.
- Zirkonya bir seramik malzemedir ve herhangi bir metal özelliği yoktur.
- Seramik olması, galvanize veya elektro akım bozukluğuna sebep olmadığından, hücre içi ve dışında herhangi bir etkisi yoktur.
- Şu anda piyasada ki tek biyoinert ve biyouyumlu malzemedir.
- Tespit edilen alerjisi veya intoleransı yoktur.
- Zirkonyum daha düşük yüzey serbest enerjisi salgılar.Zirkonyum diş implantları (metalik olmayan dental implantlar) uzun ömürlü ve en doğal sonuçlarla gülümsemenizi sağlayan uzun ömürlü implantlardır.
Zirkon – Porselen implantlar
Zirkonyum İmplantların Avantajları Nelerdi̇r?
Metal olmayan dental implantlar, geleneksel dental implantların stabilite ve başarı açısından benzer sonuçlar vermektedir.
- Zirkonyum implantlarının en önemli özelliklerinden biri, beyaz renkli olmalarıdır. Bu estetik avantajı sayesinde normal dişlerden ayırt edilmezler.
- Zirkonya implantlar özel bakım gerektirmez, tıpkı doğal dişleriniz gibi fırçalanabilir ve tedavi edilebilirler.
- Zirkonyum implantları, metal alerjisi olan hastalar için de idealdir.
- Zirkonya implantları, metal içermemesinden dolayı biyo-uyumludur. Bu da, bağışıklık sisteminizi etkilemeyeceği veya zararlı olmayacağı anlamına gelir.
- Zirkonyum implantları daha iyi hijyenin sağlanmasına yardımcı olur. Ağız içinde plak dediğimiz bakteri kümelerinin, zirkonyum implant üzerine yapışması titanyuma göre çok daha azdır. Bu nedenle de yumuşak doku iltihaplarına çok az rastlanır.
- Zirkonyum implantlar doku dostudur. Bu nedenle ağız hijyeni iyi olan hastalarda zirkonyum porselen kaplama dişlerle beraber daha estetik bir diş restorasyonu oluştururlar.
Zirkonyum İmplantların Dezavantajları Nelerdir?
- Titanyum implantlara göre pahalıdırlar.
- Titanyuma göre daha kırılgandırlar.
Zirkonyum İmplantların Titanyum İmplantlardan Farkı Nedir?
Yapılan çalışmalar; zirkonyum diş implantlarının, titanyum diş implantları gibi kemik bütünleşmesinin ve stabilitesinin çok iyi olduğunu göstermiştir.
Gümüş renkli titanyum dental implantlardan farklı olarak, zirkonyum implantların rengi beyazdır. Bu da, metalin koyu renginin, diş etlerinden görünmeyeceği anlamına gelir.
Titanyum implantlar, özellikle ön bölgede daha ince diş etleri olan hastalar da uygulandıklarında, diş etlerinde gri renklenme görülebilir.
Bazı durumlarda da, implantın diş etine çok yakın olmasından dolayı, implantın boyun bölgesi diş etinde görülebilir bu da estetik olarak kötü bir görünüme neden olur.
Alerji̇ Ve Uyumsuzluk
Zirkonyum implantın bilinen hiçbir alerjisi veya uyumsuzluğu yoktur. Ancak yapılan araştırmalarda; hastaların %4 ünün titanyum implanta karşı alerjik reaksiyon gösterdiği gözlemlenmiştir.
Cilt hassasiyetleri, alerjileri ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanların sayısı giderek artmaktadır, bu da tedavi öncesi titanyum alerjisi olup olmadığının saptanması anlamına gelir.
Biyouyumlu ve Korozyona Dayanıklı
Zirkonyum implantlar biyouyumludur ve kimyasal korozyona dayanıklıdır. Vücudun diğer bölgelerine ulaşmaz. Titanyum implantlar korozyona karşı son derece dayanıklıdır, ancak dişte aşınmaya (korozyon) karşı dayanıklı değildirler.
Zirkonyum İmplant Kimlere Yapılabilir?
- Tüm estetik vakalarda
- İnce diş eti yapısı olan, güldüğünde diş etleri çokça gözüken hastalarda
- Metal alerjisi bulunan ve bundan kaynaklı kronik hastalıkları olan hastalarda,
- İmplant uygulaması yapılacak bir hastaya, titanyum implantlara alternatif olarak uygulanabilir.
Zirkonyum İmplant Hangi Durumlarda Yapılmaz?
- Postoperatif talimatlara uyumsuzluk gösteren hastalarda,
- İmplant cerrahisi ve protez restorasyonları hakkında diş hekiminin yetersiz olduğu durumlarda,
- Bruksizm gibi titanyum implantların yapılamadığı durumlarda uygulanamaz.
Zirkon İmplant Fiyatları Nelerdir?
Zirkon implant fiyatları için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Zirkon implant fiyatları için özellikle tedavinin uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına değişiklik göstermektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli hekimlere başvurmanız son derece önemlidir.