Şeffaf Plak İnvisalign – Telsiz Diş Tedavisi
Ortodonti tedavisi tercih eden hastaların sayısı her geçen gün artmakta ve bu artma ile birlikte de hastaların estetik gülüş ile ilgili beklentileri yükselmektedir.
Ortodonti tedavisinde; metal diş telleri ile ancak sonuçlandığı zaman güzel bir estetik gülüş elde edilebilmektedir.
Gelişen teknolojiyle birlikte, dişe daha yakın renkte üretilen şeffaf diş telleri ile hastaların estetik ihtiyacı karşılanmaya çalışılmıştır. Fakat beklentilerin daha üst seviyeye çıkması sebebiyle, beklentileri tam olarak karşılanmayan bireyler, şeffaf diş plak kullanımına yönelmişlerdir.
- Estetik braketler,
- Seramik diş telleri,
- Lingual braketler,
- Şeffaf apareyler günümüzde hastaların estetik beklentilerini karşılamaktadır.
Şeffaf Plak Nedir?
Ortodonti bilindiği üzere dişlerdeki çapraşıklık, konum bozukluğu, sıkışma gibi sorunları tedavi eden diş hekimliği branşıdır. Bu tedavileri yaparken, çeşitli ortodontik aygıtlarla dişlerin belli hızda ve yönde hareket etmesi sağlanır. Uzman ortodontist tarafından planlanan bu hareketler, zaman içinde dişlerdeki bozuklukların düzelmesini sağlar.
Diş teli kullanmadan (telsiz ortodonti), şeffaf diş plakları ile dişlerin istenen konuma gelmesini sağlama yöntemine denir.
Şeffaf Plak (Invisalign) Ne İşe Yarar?
Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi için kullanılan ortodonti tedavilerinden biridir. Dijital ölçü alınarak, kişiye özel üretilen şeffaf diş düzeltme plakları ile dişlerdeki çapraşıklık ve konum bozukluğu gibi sorunlar çözülür.
Şeffaf Plak Neden ve Hangi Durumlarda Kullanılır?
Şeffaf plaklar çapraşıklık problemlerinde, dişleri ideal pozisyonuna getirmek için kullanılır ve daha çok çapraşıklık problemini diş teli takmadan çözmek isteyen hastalar tarafından tercih edilir.
Şeffaf Plak – İnvisalign Nasıl Çalışır?
Şeffaf diş plağı tedavisinde dişlere takılan apareyler dişleri, istenen konuma getirmek üzere hareket ettirmeye başlar. Her plak belli bir süre kendi işlevini görüp dişlerde düzelmeyi sağladıktan sonra, bir sonraki plak aşamasına geçilir. Her düzenlemeden sonra yeni bir aligner takılarak ortodontik tedavi devam ettirilir.
İnvisalign Tedavisi Başlamadan Tedavinin Sonucu Belli Olur Mu?
Tedaviye başlamanın ilk aşamasında; hastanın dişlerinin dijital taraması ile fotoğraf ve röntgen kayıtları alındığı için, dijital ortamda sonucu görmek mümkündür.
Şeffaf Plak Tedavisi Avantajları Nelerdir? (Telsiz Ortodonti Tedavisi Ne Gibi Avantajlar Sunuyor?)
- Şeffaf aparey tedavisinin, özellikle de yetişkin hastalarımız için en büyük avantajı, , neredeyse görünmez özellikte olmasıdır.
- Metal braket, diş teli vb. aygıtlarda duyulan estetik kaygı, şeffaf plaklar ile minimum seviyeye iner
- Tellere alışma döneminde yaşanılan minik tahriş ve rahatsızlıkları ortadan kaldırır.
- Şeffaf diş plaklarının, bakımı ve günlük kullanımı da diş tellerine göre daha pratiktir.
- Diş tellerinin aksine, diş ipi ve diş fırçası kullanımında bir problemle karşılaşmazsınız.
- 3D Simülasyon sayesinde, dişleriniz tedavinin hangi aşamasında ve hangi pozisyonda bunu görebilirsiniz.
- Diş teli tedavisinde görülen braketlerin kopma derdi, plaklarda yoktur.
Aynı Gün İnvisalign Taktırabilir Miyim?
Tedaviye başlamanın ilk aşaması olarak; hastanın dişlerinin dijital taraması alınır. Daha sonra fotoğraf kayıtları ve röntgenler de alınır ve Invisalign’ın merkezine gönderilir. Gönderilen diş kayıtları dijital ortama aktarılır ve tedavi planlaması ile süreç başlar. Şeffaf plak kullanılarak yapılan ortodonti tedavisinde; istenen sonucu elde etmek üzere, kişiye özel olarak bilgisayar ortamında tasarlanan apareyler, 3 boyutlu modelleme ile üretilir. Bu nedenle ölçüsü alınan alignerlerinizin, kullanıma hazır olması için laboratuvarda hazırlanması gerekir.
Şeffaf Plaklar Takılmazsa Ne Olur?
Bu noktada, hastanın tedaviye etkin katılımı önemlidir. İnvisalign tedavisinde, apareyler hasta tarafından kolayca çıkarılabileceği için, düzenli kullanımın aksatılma ihtimali ortaya çıkar ve bu durum tedavinin başarısını engelleyebilir. Plaklarınızı günde en az 18 saat takmanız, tedavinin başarısı için önemlidir.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Diğer tüm ortodontik tedavi yöntemlerinde olduğu gibi, şeffaf plak tedavisinin süresi de kişiye ve tedavi edilmesi gereken bozukluğun derecesine göre değişir.
Şeffaf Plak Günde Kaç Saat Takılmalı?
Telsiz diş düzeltme tedavisinde önemli olan hastanın plakları gereken sürede (günde 18 saat) ve düzenli olarak takmasıdır. Bu koşul sağlandığı takdirde, düzenli kontrol sayısı ve toplam tedavi süresi geleneksel diş teli tedavisine göre daha az olabilmektedir.
Şeffaf Plak Tedavisine Başlamadan Nelere Dikkat Edilmelidir?
Telsiz diş düzeltme tedavisinde dikkat edilmesi gereken konu, dişlerin ölçüsü alınıp aligner (şeffaf plak) takılmaya başladıktan sonra dişlere herhangi bir müdahale yapılmayacağı için; çürüklerin temizlenmesi, dolgu, diş taşı temizliği gibi tedavilerin önceden tamamlanmasıdır.
Herkes Şeffaf Plak Takabilir Mi?
Şeffaf plak için yaş sınırı yoktur. Birçok ortodontik sorunun çözümünde kullanılabilmektedir. Aksi durumlarda uzman ortodontist diş hekimi gerekli uyarı ve planlamayı yapacaktır. Telsiz diş düzeltme tedavisinde dikkat edilmesi gereken konu, dişlerin ölçüsü alınıp aligner (plak) takılmaya başladıktan sonra dişlere herhangi bir müdahale yapılmayacağı için; çürüklerin temizlenmesi, dolgu, diş taşı temizliği gibi tedavilerin önceden tamamlanmasıdır.
Şeffaf Plak Tedavisini Her Diş Hekimi Yapabilir Mi?
Şeffaf plak tedavisi sadece uzman Ortodontist diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
Ölçü alımından aligner üretimine, gülüş tasarımından yüz simetrisine kadar pek çok önemli unsur ve ayrıntı içeren şeffaf plak tedavisi, ortodonti uzmanlığı olmayan diş hekimleri tarafından yapılamaz.
Şeffaf Plak Tedavisine Başlamadan Nelere Dikkat Edilmelidir?
Telsiz diş düzeltme tedavisinde dikkat edilmesi gereken konu, dişlerin ölçüsü alınıp aligner (plak) takılmaya başladıktan sonra dişlere herhangi bir müdahale yapılmayacağı için; çürüklerin temizlenmesi, dolgu, diş taşı temizliği gibi tedavilerin önceden tamamlanmasıdır.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Şeffaf Plak (İnvisalign) Kimlere Uygulanır?
Dişlerin hareket edebilmesi plaklar tarafından kuvvet uygulandığı için ilk taktığınızda baskı hissedebilirsiniz. Ancak alışma ve baskı hissetme süreniz diğer ortodonti tedavilerinden daha kısa olacaktır.
İnvisalign Tedavisinde Ağrı Hissedilir Mi?
Dişlerin hareket edebilmesi plaklar tarafından kuvvet uygulandığı için ilk taktığınızda baskı hissedebilirsiniz. Ancak alışma ve baskı hissetme süreniz diğer ortodonti tedavilerinden daha kısa olacaktır.
Herkes Şeffaf Plak Takabilir Mi?
Şeffaf plak için yaş sınırı yoktur. Birçok ortodontik sorunun çözümünde kullanılabilmektedir. Aksi durumlarda uzman ortodontist diş hekimi gerekli uyarı ve planlamayı yapacaktır. Telsiz diş düzeltme tedavisinde dikkat edilmesi gereken konu, dişlerin ölçüsü alınıp aligner (plak) takılmaya başladıktan sonra dişlere herhangi bir müdahale yapılmayacağı için; çürüklerin temizlenmesi, dolgu, diş taşı temizliği gibi tedavilerin önceden tamamlanmasıdır.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Dişlere Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisi alt ve üst çeneye de uygulanabilir.
Şeffaf Plak Dişleri Düzeltir Mi?
Dişlerinizin çok çapraşık olması şeffaf plak tedavisinin başarılı olmayacağı anlamına gelmez. Dişe takılan plaklar dişlerinizi ideal konumuna getirmek de diş teli tedavi yöntemleri kadar başarılıdır.
İnvisalign Aligner Konuşmamı Etkiler Mi?
Şeffaf Plak Kullanımı Sırasında Sıvı Tüketilebilir Mi?
Normal ve serin içeceklerde bir sıkıntı olmamakla birlikte, kahve ve çay gibi sıcak içeceklerin tüketiminde plaklar çıkarılmalıdır.
Şeffaf Plak Nasıl Çıkarılır?
Şeffaf diş plaklarını çıkarmak için her iki azı dişinizin olduğu bölgelerden plaklarınızı tutarak çıkarabilirsiniz.
Şeffaf Plak Nasıl Kullanılır?
Şeffaf plakları takmak için önce yavaşça ön dişlerinize doğru ittirin ve parmaklarınız ile eşit kuvvet uygulayacak şekilde azı dişlerinize doğru plağınızı yerleşinceye dek bastırın. Plakları dişlerinize yerleştirmek için ısırma yöntemini kullanmayın.
Şeffaf Plaklar Nasıl Temizlenir? (Şeffaf Apareylerin Bakımı Nasıl Olmalı?)
Her sabah ve akşam, diş fırçası yardımı ile ılık suda bakımı yapılmalıdır.
Şeffaf Plaklar Sağlığa Zararlı Mıdır?
Şeffaf plaklar modern laboratuvar ortamında üretilir ve üretildiği malzeme sağlığa zararlı olan Bisphenol-A veya fitalat içermez.
Şeffaf Plak Tedavisi Bittikten Sonra Dişlerde Tekrar Bozulma Olur Mu?
Ortodontik tedaviniz bittikten sonra; ister diş teli ister şeffaf plak olsun pekiştirme tedavisi yapılması gerekir.
Pekiştirme Tedavisi Nedir?
Pekiştirme tedavisinde, dişlerin iç kısmına ince ve görünmeyen bir koruyucu tel takılır. Bu tel dişlerin geldiği, düzgün konumu korumak için gereklidir. Ortodontistinizin yönlendirmelerine uygun hareket ettiğiniz takdirde, telsiz diş düzeltme tedavisinden sonra, bozulma yaşama olasılığınız çok düşüktür.
Şeffaf Plak Fiyatları Nelerdir?
Şeffaf plak fiyatları için kesin bir fiyat aralığı yoktur. Fiyatın belirlenebilmesi için hastanın ağız ve diş muayenesinin yapılması gerekir. Diş teli veya şeffaf plak fiyatları için özellikle tedavinin süresine, uygulandığı kliniğe, doktor tecrübesine ve hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir.
Ağız ve diş tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli hekimlere yönelmeniz son derece önemlidir.